Surfen in Nieuw Zeeland

Surfen in Nieuw Zeeland

Voor ieder wat wils

Ver verscholen in de Zuidelijke Oceaan ligt Nieuw Zeeland met een klimaat waar warme, lage drukgebieden vanuit de evenaar samenkomen met koude, hoge drukgebieden vanuit de Zuidpool. Dit fenomeen staat bekend als de 'Roaring Forties', krachtige, constante westelijke windstromingen.

Als gevolg voelt Nieuw Zeeland de volle kracht van deze wind, als die van de opwaarste stromingen in de oceaan. Maar dat is niet alles, Nieuw Zeeland ervaart deze opwellingen vanuit elke windhoek. Hierdoor kent elke kustlijn perfecte golven om te surfen! Dit is de reden waarom Nieuw Zeeland zo veel diverse surflocaties heeft, verspreid over alle kustlijnen op het Zuider en Noordereiland! Het weer is varierend en er zijn golven voor ieder type surfer.

Het is dan ook geen wonder dat we gepassioneerde surfers zijn, onze 6000km kustlijn heeft het grootste aanbod aan prachtige surfstranden van het Zuidelijk halfrond. De variatie aan surflocaties is gigantisch en geweldig, van rustige golven op de prachtige witte kustlijn in het oosten, tot de ruwe kustlijn in het westen. Bekijk onze 'supertubes' een kilometer lange golf in Ahipara en de constant perfecte golven in de meest populaire golfplek: Raglan. Ervaar de gigantische 'tubes' en de Mailibu achtige setting in Murderer's Bay in Dunedin net als de gladde tunnels in Gisborne.

surfing-raglan-new-zealand.jpg

U kunt het hele jaar door surfen. Het Noordereiland kent een warm klimaat in de zomer (december t/m maart) waardoor u geen wetsuit aan hoeft. De wateren op het Zuidereiland zijn kouder en hier heeft u gedurende de zomer wel lichte bescherming nodig tegen de kou.
Nieuw Zeeland is een uitgestrekt eiland, dit betekent dat u makkelijk van oost naar west kunt reizen. Dus waar u ook bent, er is altijd een plek om te surfen in de buurt! En na een blik op de weerkaart, weet u waar u het beste heen kunt voor de beste golven.
Wat de surfcultuur in Nieuw Zeeland zo uniek maakt is de diversiteit aan beoefenaars. Waar het in andere landen een subcultuur is, kun je in Nieuw Zeeland iedereen in het water tegenkomen. Van doctoren tot advocaten tot metselaars. Door een gebrek aan een stereotype surfer is de sport zeer toegankelijk en populair, ook bij de jeugdige Nieuw Zeelanders. Wij als Nieuw Zeelanders zien het als een uitdaging om moeder natuur te temperen en te ervaren, en dit kan alleen door je volledig in het buitenleven te storten. Hierdoor is surfen een van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen.

Hoge golven in het verre Zuiden

‘The Deep South’, is een gebied dat zich uitstrekt van Dunedin tot het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland. Geografisch gezien is dit gebied onbeschermd voor de sterke, constante golven van de Zuidelijke Oceaan. Deze golven variëren het hele jaar in hoogte van 1 tot 3 meter, maar regelmatig zijn ze wel 4 tot soms meer dan 6 meter hoog. Golven waar surfer’s alleen maar van durven te dromen. Als u op zoek bent naar avontuur, sensatie en risico dan is de ‘Deep South Big wave scene” echt iets voor u. Een kleine maar significante groep van enthousiaste en geschoolde surfers peddelen in een steeds ruiger deel van de oceaan. Centraal (Rarotoka) Island en Papatowai zijn gebieden waar vroeger zelden mensen surften maar waar de laatste 2 jaar steeds vaker surfers te vinden zijn. Shark-Island achtige golven die vroeger ontembaar waren, en nieuwe technieken hebben diegenen aangetrokken die dapper genoeg zijn de kou te doorstaan. Een wetsuit is hier essentieel.

new-zealand-surfboard-fin.jpg

new-zealand-styled-surfboaed.jpgDE BESTE SURFPLEKKEN

RAGLAN BEACH

Raglan is beroemd vanwege surfen, muziek, café’s en om een bohémien lifestyle. Vanaf Hamilton is het slechts 35 minuten rijden naar Raglan. Vanaf Auckland is het twee uur rijden. Raglan is een relaxt, geïsoleerd dorpje, gelegen aan de prachtige west kust van het Noordereiland. U kunt hier gaan surfen, body boarden, zwemmen of gewoon werken aan de perfecte tan op een van de vele zwarte stranden. Dit gebied is wereldberoemd om het surfen en biedt de beste golven in Nieuw Zeeland, vooral in ‘Whale Bay’ en ‘ Manu Bay’ waar glasheldere links brekende golven het strand op rolllen. Vlakbij is de “Bridal Veil Falls”; een indrukwekkende waterval met een hoogte van 60 meter. Zeer de moeite waard!

PIHA

Piha, Auckland’s favoriete strand aan de westkust is waarschijnlijk Nieuw Zeelands meest beroemde surfstrand na Raglan. De branding in Piha heeft een geweldige reputatie. Het is de geboorte plaats van het Nieuw Zeelandse surfen in 1956 en toneel van zowel nationale als internationale surfkampioenschappen. In januari 2010 waren hier nog de wereldkampioenschappen jeugd. De zee is hier erg wild en berucht om zijn rips en stromingen. Het is daarom geen goed strand voor beginners .Twee Surf Livesaving Clubs patrouilleren tijdens de zomer langs dit strand om surfers in nood te helpen.

GISBORNE SURFERS PARADIJS

Zin in een bezoek aan een echt ‘laid-back’ Kiwi surfstadje? Gisborne geniet het beste weer, een aangename watertemperatuur en diverse surfstranden voor verschillende niveaus. Sinds 1960 komen surfers naar de prachtige stranden van Gisborne. De kust staat onder invloed van een langgerekte zeedeining uit het oosten en het zuiden. Hierdoor kunt u meestal wel een golf pakken op een van de lokale stranden. Surfen tijdens zonsopkomst is een bijzondere ervaring omdat Gisborne de plek is op aarde waar de zon zich elke dag als eerste laat zien. Makorori Point (8 km vanaf Gisborne) is een beroemde surflocatie en is een perfecte ontmoetingsplaats voor surfers. Rechts brekende golven breken op een ondiep rif. Hierdoor ontstaan perfecte golven. Let op een deining vanuit het zuid en of zuidoosten met golven van ongeveer 2 meter hoogte gedurende de periode van middentij tot hoogtij. Hier zult u een legendarische golf aantreffen. Eentje die u voor altijd bij zal blijven!

Samengevat

Nieuw Zeeland heeft de perfecte golven voor iedereen, en dat omringd door een adembenemend landschap. Surf op verlaten stranden en dompel u onder in de kiwi cultuur en gezelligheid. .
.

girl-surfer-raglan-new-zealand.jpg

  LIKE JANDALS?
  National footwear of
  New Zealandnew-zealand-surf-shoes.jpg

Machine name: 
surfen