Milford Track

Het Fiordland Nationaal Park ligt aan de rand van het Te Wahipounamu Southwest New Zealand World Heritage Area. Bekijk inheemse vogels van dichtbij; Roodborstjes, Kea's, Weka's, Pauwstaarten, Parkieten, Bellbirds en zelfs Kiwi’s! Wandelen door het fjordenlandschap is adembenemend. Diepe meren, indrukwekkende fjorden, weelderige bossen en steile canyons die uitgehouwen zijn uit graniet, bepalen het landschap. De echte magie van de Milford track ervaart u pas wanneer het regent en water zich langs de bergwanden naar beneden stort.

De geschiedenis van de Milford Track

De geschiedenis van de Milford tocht gaat ver terug. De wandelroutes geven u een goed beeld van hoe het vroeger was.

Donald Sutherland was de eerste Europese bewoner in de Milford Sound. Hij ontdekte de Sutherland Falls in 1880. Deze watervallen zijn een van de  voornaamste reden waarom de Milford Sound als achtste wereldwonder bekend staat. Sutherland begon met het aanleggen van een pad door de Arthur Valley zodat bezoekers zijn watervallen konden bewonderen. Helaas was de toegang zeer beperkt door de ruige kustlijn van Fiordland. Het vinden van een route over land werd een noodzaak.

In september 1888, wilde Quintin Mackinnon en Ernest Mitchel een pad aanleggen door de Clinton Valley, in het noorden van het Te Anau meer. De aanhoudende regen doorweekte de mannen, maakte het brandhout onbruikbaar en uiteindelijk spoelde het al hun levensmiddelen weg. Na een zware tocht terug naar de Te Anau Downs voor nieuwe levensmiddelen keerden de mannen op 16 oktober 1888 terug naar de vallei. Ze legden toen een pas aan die naar de Arthur Valley, Sutherland Falls en naar de Milford sound leidde.

De pas is vernoemd naar Mackinnon en het eerste pad was binnen twee jaar klaar. In 1890 was het een lange reis naar de Milford Sound, het kon dagen duren om bij het Te Anau Meer te komen. Mackinnon was de eerste gids. Hij bereidde een stoofpot van Kaka (een inheemse papagaai), duivenstoofpot en zijn beroemde ‘pompolonas’ (scones gemaakt van vet schapenvlees). Het was niet ongebruikelijk om vast te zitten in een hut voor enkele dagen vanwege de overstromingen. Uiteindelijk moest je dezelfde weg terug lopen als dat je gekomen was.

De route was tot 1992 eigendom van de regering. Daarna werd deze verkocht aan Tourism Milford Ltd. In het afgelopen decennium is er veel tijd en moeite gestoken in het verbeteren van de faciliteiten om een wandeltocht van wereldklasse te kunnen aanbieden.

Van deze bescheiden start naar “de mooiste wandeling ter wereld”. De Milford Track is zoveel meer dan enkel een fysieke reis.

Accommodatie
Prive kamer tijdens de Milford Track. De Milford Track gaat door het hart van Fiordland, een van Nieuw-Zeelands meest ruige en geïsoleerde plekken. Echter betekend dat niet dat u niet van comfort kunt genieten. De lodges hebben een hoge standaard. Dat zou je niet verwachten in zo’n afgelegen gebied. Alle materialen zijn per helikopter ingevlogen, tot op de laatste spijker na.

Alle hutten zijn voorzien van toiletten en warme douches met zeep, shampoo, conditioner en zelfs föhns. U wordt bij aankomst verwend met een driegangen diner en ’s ochtends wordt er een warm ontbijt geserveerd. Er is een bar en een winkeltje waar u enige handige dingen kunt kopen. De hutten zijn zelfs van stroom voorzien (deze word wel elke avond om 22.00 uur uitgeschakeld). U kunt kiezen uit een gedeelde kamer met 4 tot 6 personen. Of uit een kleinere tweepersoonskamer kamer met een eigen badkamer.

Eten en drinken
Na een intensieve dag wandelen over de Milford Track heeft u stevige trek. Alle hutten zijn voorzien van een keuken met personeel. Zij doen er alles aan om u een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Geniet van een hapje en een drankje bij aankomst in uw hut. Hierna volgt een driegangen diner bestaand uit; eigengemaakte soep, een traditioneel hoofdgerecht en verse salade. Geen Kiwi maaltijd is compleet zonder pudding. Sluit af met thee of koffie. Een selecties van Nieuw Zeelandse wijnen, bier en frisdranken zijn te verkrijgen aan de bar.

Hete koffie en thee staan klaar voor de vroege vogels. Het ontbijt bestaat uit een selectie van fruit en muesli en er is keuze uit ham met gebakken eieren. Net wat u nodig heeft om de dag door te komen. Alle ingrediënten worden verzorgd om uw eigen lunchpakket samen te stellen. Onderweg zijn er warme dranken te verkrijgen.

Voor degene die een speciaal dieet volgen, laat het ons weten bij de boeking! Wij doen er alles aan om aan uw behoeften tegemoet te komen.

Milford Track Tour Map
What's Included
  • Vervoer van en naar Queenstown

  • 5 overnachtingen

  • Maaltijden

Tour Prices

Single occupancy

Please contact us or complete our online enquiry form to receive further information on this tour or to check availability on your preferred date of travel.

Het reisplan

DAG 1
QUEENSTOWN naar GLADE HOUSE (1.6 km)

Uw avontuur begint om 9.00 uur in Queenstown. Een bus brengt u vervolgens naar Te Anau. Hier wordt geluncht en een groepsfoto gemaakt. Na de lunch rijden we naar de haven van Te Anau Downs. Hier wacht een boot om ons naar het adembenemende noordelijke gedeelte van het Te Anau meer te brengen. Vanaf de kade is het een korte wandeling naar het historische Glade House. Dit is onze eerste lodge. Geniet hier van een warme douche, een uitstekende maaltijd en een comfortabel bed.

DAG 2
GLADE HOUSE naar POMPOLONA LODGE (16 km)

Laat het Glade House achter u en steek de smaragdgroene Clinton Rivier over met een touwbrug. Zorg dat u tijdens uw tocht door de Clinton Valley alles in u opneemt. Bij de Hirere Falls wordt er gestopt voor de lunch. Hier zul uw gids u de originele plaats van de hut van Mickinnon laten zien. Deze korte wandeling staat bekend als de ‘wet land walk’.

Na de lunch wandelen we verder. Het beukenbos wordt steeds dichter en de wanden van de vallei steeds hoger en steiler. Ga op zonnige dagen mee zwemmen in de holes; koud maar verfrissend!

Vanaf hier gaan we naar de Prairie, een open weide waar u de ware aard van de door ijs uitgesneden Clinton Canyon kan zien. Waarom het door de pioniers de Valley of the Perpendicular (loodrecht) werd genoemd is duidelijk te zien. De rotswanden reiken meer dan 1200 meter boven u uit. Het is een korte klim naar de Pompolona Lodge waar u uw tweede nacht op de Milford route doorbrengt.

DAG 3
POMPOLONA LODGE naar QUINTIN LODGE

Deze dag vinden mensen de meest uitdagende, maar ook de meest belonende. Na een vroege start leidt de route naar de kop van de Clinton Valley. In het begin van de klim komen de St Quintin Falls al in zicht. Mt Balloon, Practise Hill en het Mintaro Meer zijn daarna te zien. Vanaf hier klimt u over zigzag paden verder naar boven. Het uitzicht zal u verbazen wanneer de vallei langzaam achter u verdwijnt.

Als u eenmaal aankomt op de top ziet u dat het de moeite waard was. Uw gids wacht u op met warme en koude dranken bij de Mackinnon’s gedenksteen. Kijk uit over de Arthur Vallei. Na de lunch neemt de route u mee via een lange afdaling naar de Quintin Lodge. Tijdens deze rotsachtige afdaling komt u langs torenhoge rotsen, gletsjer stroompjes, met mos bedekt bos en vangt u de eerste glimp op van de beroemde Sutherland Falls.

Na een hete kop thee in de Quintin Lodge, laat u uw bagage achter zich en gaat u naar de machtig Sutherlands Falls, de op 4 na hoogste waterval ter wereld (540 meter). Doe uw regenjas aan en loop achter de waterval door. Een ervaring die u maar een keer in uw leven mee maakt!

DAG 4
QUINTIN LODGE naar MITRE PEAK (21 km)

Uw laatste dag op de Milford Track. Volg de Arthur river naar de Milford Sound. Wandel door dicht beukenbos en werp een laatste blik op de Sutherlands Falls. Vang een glimp op van Diamond Creek en Danger Mountain voordat u aankomt bij de Boatshed voor een lekkere warme kop thee.

Steek de rivier over met een touwbrug en loop door naar de MacKay Falls en Bell Rock. Rust hier uit en geniet van deze magische schoonheid. Verder is het constante geraas van de Giant’s Gate Falls al te horen, hier is tevens uw lunchplek.

Het laatste gedeelte van de route gaat langs Lake Ada naar Sandly Point. Hier liet de Maori godin ‘Te Hine-nui-te-po’ een zandvlieg los om te voorkomen dat de mannen helemaal overrompeld werden van de schoonheid van het Fiordland. Vanaf hier gaat u per boot naar de Milford Sound en naar de Mitre Peak lodge. Hier geniet u van een feestelijk diner. Ontspan met de kennis dat het zwaarste gedeelte nu achter u ligt terwijl de schoonheid van de Milford Sound voor u ligt.

DAG 5
MILFORD SOUND naar QUEENSTOWN

Ga na het ontbijt aanboord van de Milford Cruise. Op de boot is de grootsheid van de omliggende bergen goed te zien. Het middelpunt is Mitre Peak, deze stijgt meer dan anderhalve kilometer boven het water uit.

De fjord is een zeereservaat en een thuishaven voor veel zeedieren. Kijk uit naar zonnende Pelsrobben op de rotsen. Dolfijnen zwemmen en springen voor de boot uit. In het begin van de zomer woont ook de zeldzame Fiordland Crested Pinguin in de Fiord. Hij is hier om te broeden en zijn kuikens op te voeden.

Milford’s reputatie als een van de natste plekken op aarde is niet ongegrond. Echter betekend dit niet dat u het moet zien met mooi weer. Rudyard Kipling beschreef het immers als het achtste wereld wonder in de regen!

Bij terugkomst op de werf staat een bus uw op te wachten om u terug te brengen naar Queenstown. (aankomst is ongeveer 16.15 uur). Dit is het einde van uw reis over de mooiste wandelroute ter wereld. Houd er rekening mee dat deze aankomst tijd niet aansluit op vluchten vanaf Queenstown.

FAQs

Hoe fit moet ik zijn om de Milford Track te kunnen lopen?

Om van de wandeling te kunnen genieten moet u een rugzak kunnen dragen voor 4-8 uur /10-21 lang per dag. Soms moet u klimmen tijdens de tocht. De route is soms erg makkelijk en soms moeilijk. Het is belangrijk dat u uw eigen tempo volgt en goede wandelschoenen heeft.

Welke kleren moet ik meebrengen?

Voor tijdens het wandelen: goede wandelschoenen, polypropylene kleren , een muts, handschoenen, korte broek, goede sokken, en een t-shirt.

Voor in de avonden: een shirt, broek, ondergoed, sandalen, nachtgoed. 

Kan ik mijn kleren wassen op de Milfrod Track?

Alle lodge accommodaties hebben wasmachines. Veel mensen wassen hun kleren tijdens de tocht zodat ze een lichtere rugzak hebben. 

Moet ik zelf voor al mijn kleren zorgen?

Ja maar als u wilt kunt u een regenjas lenen. 

Daarnaast zijn er vele winkels in Queenstown waar u de benodigheden kunt kopen. Als u gaat wintersporten dan zijn er in Queenstown warme kleding &  skipakken te huur.

 

Waar moet ik mijn overige baggage laten tijdens een meerdaagse track?

Het is het beste beste om u baggage achter te laten in uw hotel in Queenstown. Als u hier de nacht voor en na de Milford tocht verblijft, dan moet het geen probleem zijn. 

 

Wanneer kom ik terug in Queenstown?

Wanneer we op tijd zijn zal het rond 16:00 uur zijn. Als u een vlucht hebt dan is het mogelijk dat we u naar het vliegveld brengen. We adviseren u echter om nog een nacht in Queenstown te blijven voor in het geval we iets later terug zijn. 

Waar kan ik mijn auto parkeren tijdens de Milford Track?

Sommige hotels staan het toe dat u uw auto daar achterlaat. Meestal raden we het aan om uw auto terug te brengen voordat u de wandeling gaan maken, en een nieuwe op te pikken wannneer u de Milford Track hebt gelopen. Dit is veel goedkoper!

Is er alcohol beschikbaar tijdens de Milford Track?

Alle lodge accommodaties hebben bier en wijn beschikbaar. 

Ik ben vegetarisch. Is dit een probleem?

Nee, totaal niet. Laat het ons wel even van te voren weten.

Met hoeveel mensen moet ik de kamer delen?

Op de Milfrod Track zijn er kamers met  stapelbedden en hier slapen 4 - 6 mensen in. Het toilet en de badkamer zijn ook gedeeld.

Er zijn privé kamers beschikbaar maar deze kosten extra geld. Deze hebben een tweepersoonsbed of 2 eenpersoonsbedden, en hebben een eigen badkamer. De privé kamers zijn populair dus boek op tijd.

Ik reis alleen, is dat een probleem?

Absoluut niet. Er zijn veel meer mensen die alleen reizen dus u zult geen probleem hebben om iemand te vinden waar u mee kunt wandelen en praten. 

Zijn er toiletten op de Milford Track?

Ja. Alle accommodaties waar u verblijft hebben normale toiletten. Op de route zelf zijn er ook toiletten, deze spoelen meestal niet door, dit zijn gaten in de grond.

Doe nu uw aanvraag, en onze Nieuw Zeeland reis specialist zal binnen 24 uur een persoonlijk reisvoorstel voor uw unieke reis maken. En dat geheel GRATIS!

Waarom wij denken

dat we het beter doen

Ontdek het zelf! ›